štvrtok 8. januára 2015

Domáce penové cukríky - mashmallows

Potrebujeme:

  • 6 plátkov želatíny + 80ml vody
  • 2dcl vody
  • 1PL vanilkového extraktu
  • 400g kryštáloveho cukru
  • 2PL práškového cukru
  • 2PL kukuričného škrobu
  • olej na vymazanie formy
  • potravinárske farbivo

Postup:

Plech s rozmermi 13x20cm si vymastíme trochou masla a vyložíme papierom na pečenie. Môžete použiť aj viacero menších nádob. Papier na pečenie ešte vymastíme olejom. Želatinu si necháme napučať v 80ml vody. Na miernom ohni zahrejeme vodu, cukor a vanilkový extrakt. Potom pridáme želatinu a varíme približne 3 minúty, kým sa nám úplne nerozpustí cukor aj želatina. Hotovú zmes odstavíme z plameňa a začneme šľahať ručným šľahačom. Šľaháme cca 10 minút. Zmes sa nám pekne začne meniť na sneh a bude mať lepivú a ťahavú konzistenciu. 
Ja som si hmotu rozdelila do dvoch misiek. Hmotu v jednej miske som pokvapkala gélovým potravinárskym farbivom a špáradlom porozťahovala,aby mi vznikol vzor. Povrch tiež trochu potrieme olejom. Uložíme do chladničky/ mrazničky na niekoľko hodín. Keď máme hmotu stuhnutú, pokrájame ju na kocky alebo vykrajujeme rôzne tvary, ktoré potom obaľujeme v zmesi práškového cukru a kukuričného škrobu. V uzatvorene nádobe vydržia aj 2 týždne. 



Oslaďte si nimi kávu, horúcu čokoládu alebo si ich vychutnajte len samotné :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára