utorok 25. novembra 2014

Čokoládovo pomarančový koláč bez múky


Kombinácia čokolády, pomaranča a mandlí... Na to slová nestačia, to musíte ochutnať! :)


Potrebujeme:
  • 125g zmaknutého masla pokrájaného na kocky
  • 150g vysoko percentnej čokolády (ja som použila 100 g pomarančovej čokolády Tesco finest a 50 g horkej čokolády rovnakej značky)
  • trochu pomarančovej kôry
  • 4 vajcia
  • 120g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 170g mletých mandlí alebo orechov
  • pomarančový / marhuľový džem 
Na polevu
  • 200g čokolády 
  • 100ml smotany na šľahanie 
(inšpirácia-Fiona Cairns)


Postup:



Rúru si predhrejeme na 160°C. Plech s rozmermi 25x30 si vymastíme maslom a dno formy vystelieme papierom na pečenie. 

Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s maslom, a potom necháme vychladnúť. 

Oddelíme si žĺtky a bielky. Bielky si ušľaháme na tuhý sneh. Cukor, vanilkový extrakt, pomarančovú kôru a žĺtky si vyšľaháme do peny. Následne primiešame vychladenú čokoládu a šľaháme na nižších otáčkach.  Do čokoládovej zmesi vareškou zamiešame pomleté mandle, a potom opatrne aj sneh. Zmes vylejeme do formy a pečieme cca 20 minú,nie príliš dlho,aby nebol koláč vyschnutý. Zvnútra má byť vláčny.
Po upečení necháme trochu vychladnúť na plechu, a potom vyklopíme tak,aby sme mali dno koláča hore. Povrch potrieme džemom a vložíme na hodinu do chladničky.

Smotanu si nalejeme  do hrnca a mierne zahrejeme. Smotana nesmie vrieť. Smotanu odstavíme z ohňa a vložíme do nej polámanú čokoládu. Premiešame,kým sa nám čokoláda úplne rozpustí. 

Vychladený koláč polejeme polevou a dáme opäť zachladniť. 

Dobrú chuť! :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára