streda, 7. mája 2014

Dvojfarebná panna cotta

Panna cotta je veľmi rýchly a jednoduchý recept na prípravu. Už si len potom počkať pár hodín, kým poriadne stuhne a môžete si pochutnávať. Toto množstvo by malo postačiť na 6 formičiek s objemom 125ml. Výsledný produkt sa môže jesť rovno z formičiek, estetickejšie však je, ak panna cottu vyklopíte na tanier a polejete ovocnou omáčkou. Ak použijete ako formičky sklenené misky, jemne ich  vymastite olejom. Po stuhnutí panna cotty ponorte misky takmer po okraj do horúcej vody, a potom ju opatrne uvoľnite na okrajoch a pohárom zatraste. Ja som použila mini bábovkové formičky, ktoré sú silikónové, takže som s vyberaním nemala problém. Môžete skúsiť aj plastové poháriky, ktoré potom na dne prepichnite a panna cotta by mala tiež lahučko vyšupnúť von. :)

Potrebujeme:

  • 2 KL mletej želatíny / 4 plátky želatíny
  • 500ml smotany na šľahanie
  • práškový cukor podľa chuti
  • rozkrojený a vyškrabaný vanilkový lusk vrátane drene / vanilkový cukor z pravej vanilky
  • 60g horkej čokolády
  • štvrť KL muškátového orieška
Postup:
Najprv si dáme do misky 2 lyžice vody a vsypeme želatínu. Necháme 5 minút napučať. Smotanu s cukrom a vanilkou zahrejeme na strednom plameni a za občasného miešania privedieme k varu. Polovicu zmesi prelejeme do druhého hrnca. Do jednej zmesy pridáme čokoládu a na plameni miešame,aby sa rozpustila a pridáme polovicu želatiny. Za stáleho miešania povaríme 2 minútky,aby sa rozpustila aj želatína. Do druhej zmesy pridáme želatínu a tiež povaríme aby sa rozpustila. Obe zmesy zvlášť scedíme. Jednu zmes rozdelíme do nádob a dáme na 20 minút do chladničky. Po stuhnutí zalejeme druhou zmesou a dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky. Z chladničky vyberte teste pred podávaním a vyklopte z nádob.
Panna cottu môžete poliať ovocnou polevou. Ja som rozmixovala jahody a osladila medom.

Dobrú chuť !  (:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára